Djeca pomažu djeci


Astra daje talentiranoj djeci priliku da pokažu svoju kreativnost i pomognu svojim vršnjacima koji nisu imali sreće u životu.


Astra Talent Na samom početku školske godine održat će se već treću godinu zaredom međunarodni natječaj dječje umjetnosti Astra Talent. Djeca u dobi od 8 - 15 godina starosti pozvani su da ilustriraju svoju zamisao kako sateliti pomažu ljudima. Sateliti ne prenose samo visoko-kvalitetni televizijski signal, već i internet i druge podatke na udaljene lokacije, uključujući brodove i zrakoplove. Satelitima se omogućuje navigacija, a nužni su i za meteorologiju, kartografiju, istraživanje okoliša i znanost općenito. U Astri ne možemo dočekati rezultate kako su djeca kreativno pristupili ovom zadatku.

U prošle dvije godine pozvali smo nekoliko stotinu škola iz raznih zemalja da sudjeluju u ovom natječaju i skupili smo više od 1000 slika svake godine. 2013. očekujemo još više, jer će projekt ukupno uključivati devet država, što je najveći broj do sada: Astra Talent Bugarska, Češka Republika, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Stručni žiri, koji je ove godine ponovno pod pokroviteljstvom slovačke Nacionalne galerije, izabrat će 12 ilustracija. Njihovi autori primit će vrijedne nagrade, kao i šest daljnje djece čije će slike imati najviše glasova javnosti na www.astratalent.eu.

Prošlogodišnji natječaj imao je dodatno i humanitarnu komponentu, jer su slike bile na aukciji i dobitak je proslijeđen Europskim igrama mladih za osobe s invaliditetom. Na taj su način mladi umjetnici dali djeci s invaliditetom priliku da se susretnu i natječu na sportskim borilištima. Ove godine sudjelovanjem na Astra Talentu ponovno pomažete – za svaku poslanu sliku Astra će donirati 1 EUR Liječnicima bez granica.