Ultra HD


Stiže neviđena kvaliteta televizijske slike.

city3

Na tržištu ima sve većih i savršenijih televizijskih ekrana, a s njima raste i potražnja za kvalitetnijom televizijskom slikom. Sljedeća generacija HD televizora to sad nudi.

Od ranih početaka televizijskog emitiranja i televizijskih produkcija inženjeri rade na povećanju rezolucije velikih slika, međutim tek je 1990-ih HD format postao standardan. Njegova popularnost bila je usko vezana za digitalizaciju televizijskog emitiranja, a usluga putem Astra satelita bila je na raspolaganju od samih početaka. Upravo je Astra satelit započeo 2004. godine redovito HD televizijsko emitiranje u kućanstvima u Europi. Danas je HD na raspolaganju gledateljima diljem svijeta i predstavlja standard kvalitete prijema televizijskog signala. Samo naši sateliti emitiraju više od 1400 televizijskih kanala HD kvalitete!

Quad HD

Ultra HD format, koji se naziva još i Quad Full HD (QFHD) ili 4K u kinima, je još jedna generacije HD televizije. U odnosu na „običan HD“, on ima četverostruku rezoluciju slike (4096 x 2160 ili 3840 x 2160) koja se obično koristi u kinima za digitalne projekcije vrlo visoke rezolucije. Nemojte se zamarati sadržajem: oko šezdeset filmova je već napravljeno u formatu 4K, a novi filmovi stižu, s obzirom da filmska produkcija postaje sve jeftinija zahvaljujući trenutnom razvoju tehnologije upotrebe kamere.

Novi format primjenjuju i proizvođači televizora, kao na primjer Sony, Panasonic, Samsung, LG i drugi koji već nude široki asortiman certificiranih Ultra HD uređaja. Potrošači mogu kupiti uredno certificirana pojačala za kućna kina, reproduktore Blue-Ray i kućne projektore.


 Usporedba vrsta rezulocije slike

Dostupno u roku od tri godine

Astra je vodeći inovator među satelitskim operaterima i puno radi na primjeni i širenju Ultra HD tehnologije. Astra sateliti su već spremni za emitiranja u novom formatu, što je uspješno potvrđeno u nekoliko navrata satelitskim emitiranjem uživo, kao na primjer tijekom prošlogodišnje Međunarodne konferencije iz područja proizvodnje, upravljanja i distribucije sadržaja elektroničkih medija u Amsterdamu. Astra trenutno pregovara s nekoliko televizijskih postaja o uvođenju Ultra HD emitiranja. Očekuje se da će prvo komercijalno emitiranje koje se temelji na novom standardu biti u roku od tri godine.